Przewaga kawy ziarnistej nad mieloną.

Kawa ziarnista dostępna m.in. w Bee.pl wraca do łask. Przez lata wypierana była przez kawę mieloną, z uwagi na szybkość przygotowania. Jednak konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą cieszyć się trunkiem najlepszej jakości. Coraz więcej osób zaopatruje się w ekspresy do kawy, które posiadają wbudowane młynki do kawy i są w stanie za pomocą jednego guzika przygotować pyszny napój.  

Domowe sposoby parzenia kawy.

Coraz więcej osób docenia również smak kawy przygotowanej w kawiarce, chemexie czy aeropresie. Taka kawa przygotowana samodzielnie smakuje doskonale. Aby wydobyć idealny smak i aromat, najlepsza jest kawa świeżo mielona. Najlepszymi młynkami do mielenia kawy są żarnowe – nie przepalają kawy i można uzyskać odpowiedni stopień zmielenia, dostosowany do wybranej metody parzenia.

Gatunki kawy.

Na rynku można spotkać przeróżne kawy od różnych producentów. W tych opakowaniach kryją się różne gatunki kaw, bądź ich mieszanki. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej?

  • Coffea arabica (arabika),
  • Coffea canephora (robusta),
  • Coffea liberica (liberika),

Najpopularniejszą jest arabika, ale również często można znaleźć robuste.

Arabika-królowa. Uprawiana jest głównie w terenach górskich, powyżej 800 m n.p.m. Wymaga dużo słońca, deszczu oraz żyznej, najlepiej wulkanicznej gleby. Jej produkcja stanowi 70-80% rynku. Warunki klimatyczne, jakie panują na plantacji, wpływają na jej smak. Arabika charakteryzuje się bogatym aromatem oraz ma mniej goryczkowy smak, w porównaniu do robusty, co powoduje większą sympatię wśród konsumentów. Jej wadą może być mniejsza zawartość kofeiny, w porównaniu do konkurentki.

Robusta rośnie na niższych terenach, jej krzewy są większe, dzięki czemu można uzyskać większe zbiory niż z plantacji arabiki o takiej samej wielkości. Uprawiana jest w cieplejszym klimacie. Zaletą uprawy robusty, jest jej zwiększona odporność na choroby i szkodniki.

Uprawa liberiki stanowi zaledwie 1-2% światowej produkcji. Jej smak jest bardziej gorzki niż u poprzedniczek, jednocześnie zawiera mniej kofeiny.  Z tego powodu, nie ma zbyt wielu sympatyków i wykorzystywana jest głównie do mieszanek kawowych.